НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ
ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВИНО И СПИРТНИ НАПИТКИ

Дейности

След приемането на България в ЕС и в обстановка на свободна конкуренция на идеи, институтът има амбицията да затвърди и разшири своите позиции на основен проводник на новостите и да даде своя принос в утвърждаването и подобряването на авторитета на българското винопроизводство.

Екипът на института може да посрещне и намери решение на широк кръг проблеми и задачи, възникнали в практиката на винарската промишленост.

Разработване на научноизследователски и приложни проекти в областта на винарството; Търсене на адекватни решения на проблеми, възникнали в хода на производствения процес; Сравнение и оценка на предлаганите от различни фирми енологични препарати (добавки, бистрители, стабилизатори и др.), експертно мнение относно употребата им; Помощ при провеждане на технологичния процес по време на гроздоберната кампания от наши специалисти технолози;

 

Разработване и предоставяне на технологии за производство на

  • Бели сухи вина - оптимизиране на производствения процес от гроздето до влизане на виното в бутилка;
  • Червени сухи вина с прилагане на различни схеми, за по-пълно извличане на ароматни и фенолни съединения и оптимизиране на технологичните процеси;
  • Полусухи и ликьорни вина, включително вина от късен гроздобер и снежни вина;
  • Оптимизиране на процесите на мадейризация;
  • Плодови и гроздови ракии и бренди;
  • Уиски и джин,ферментация, дестилация и съзряване;
  • Ликьори и други спиртни напитки;
  • Спирт от зърнени суровини, меласа или винени суровини;
  • Винен или плодов оцет по класическа рециркулационна схема или по дълбочинен метод, включително стабилизиране и бутилиране;
  • Производство на калциев тартарат;
  • Дъбочинно оползотворяване на отпадните продукти от винипроизводството

Предоставяне на конструктивна документация и изработване на единични апарати и съоръжения за конкретни условия на производството, като:

Приемни бункери с шнек или транжьорна лента, включително комплексни приемни отделения; Дестилационни апарати с непрекъснато действие – колони и такива с прекъснато действие – казани за производство на ракии, дестилати, уиски, ром и спирт; Ферментатори за бели и червени вина; Ацетатори; Гроздомелачки; Екстрактори за джибри; Екстрактори за дъбов екстракт и ароматни настойки; Пробовземач за грозде; Загревател за гроздова каша; Кристализатор за калциев тартарат;Загреватели и охладители за вина и мъст; Сушилни за калциев таратарат;Инсталация за оползотворяване на отпадна топлина от дестилационни колони.